Runcontrole minimumloon in combinatie met ziekte

Wanneer een medewerker ziek is en door deze ziekte minder krijgt uitbetaald kan het voorkomen dat je onder het minimumloon komt. In het eerste ziektejaar ontvang je minstens 70% van het loon, maar dit mag niet minder dan het minimumloon zijn. In Nmbrs is er een runcontrole die aangeeft wanneer een medewerker door ziekte onder het minimumloon zit. 

Let op: Deze runcontrole is alleen zichtbaar na de run onder salarisdocumenten. Voor de run wordt de melding niet weergegeven. De berekening hiervan vindt pas plaatst gedurende de run en daarom kan dit pas na de run worden getoond. 

Voorbeeld:

Deze medewerker verdient in januari 2017 het minimumloon, echter wordt dit verlaagd door code 1070 (ziektegeld 70%) waardoor deze persoon onder het minimumloon verdient.

Na de run krijg je een melding in de runcontrole dat deze medewerker minder verdient dan het minimumloon.

 Tevens is er een nieuwe grondslag gemaakt. Dit is grondslag 20013. Deze kan je onder meer vinden in het rapport looncomponenten per periode.


Er is geen automatisme binnen Nmbrs® met het aanvullen tot minimumloon in geval een medewerker (in geval van een verlaagde uitbetaling met ziekte) onder het minimumloon terechtkomt.

De enige manier om dit aan te vullen is door middel van het gebruik van het handmatig opgeven van een looncode. Je kunt hier zelf een bruto looncode voor selecteren, welke bijvoorbeeld niet meetelt in pensioen, reservering vakantiegeld e.d. 


Opmerkingen