AFAS Profit inrichten

Dit artikel beschrijft de integratie met AFAS Profit. De volgende onderwerpen worden in dit artikel behandeld:

1. Instellingen in AFAS Profit
  2. AFAS Profit instellen in Nmbrs
  3. Foutmeldingen AFAS Profit

LET OP! De journaalposten kunnen niet verzonden worden als het bedrijf is gemarkeerd als 'testbedrijf' of als de debiteur geblokkeerd is.

Instellingen in AFAS Profit

Aanmaken App Connector

Ga in AFAS Profit naar de App Connector via General --> Management --> App Connector.
Na het toevoegen van een nieuw App Connector kan je onder Tabblad 'General' de API key en Environment key vinden, deze heb je later nodig bij AFAS Profit instellen in Nmbrs.

De volgende API's zijn in ieder geval nodig:

• Onder tabblad 'GetConnectors' --> 'Precal_Administraties'

• Onder tabblad 'UpdateConnectors' --> 'FiEntries'

Onder tabblad 'User tokens' moeten de gebruikers toegevoegd worden die gebruiken zullen maken van deze koppeling.

Authorisation Tool

Controleer onder General --> Management --> Authorisation Tool of de gebruiker een e-mailadres heeft.
De gebruiker zal een e-mailadres moeten hebben waar later de autorisatie mail naar toegezonden kan worden:

LET OP! Als er geen e-mailadres ingevuld is, kan het AFAS account niet geautoriseerd worden in Nmbrs.

Zorg ervoor dat de gebruiker toegevoegd is aan de groep die is ingesteld in de App Connector:

In dit voorbeeld zal onze gebruiker ****.admin toegevoegd moeten zijn aan de User Group ADM.

LET OP! Als de gebruiker NIET is toegevoegd aan de groep, die is ingesteld in de App Connector, dan kan het account niet geautoriseerd worden in Nmbrs.

AFAS Profit instellen in Nmbrs

Template instellingen controleren

In het template moeten de rechten om instellingen aan te maken voor AFAS eerst op 'Schrijven' worden gezet:

Zie dit artikel waar en hoe je de template kan aanpassen:
Template aanpassen

Account aanmaken

Op masterniveau kan de integratie met AFAS worden aangemaakt. Klik op de tab Instellingen -> Integratie -> AFAS Profit instellingen:

Klik op 'Nieuw account' om een account toe te voegen.
Vervolgens vul je het 'Abonneenummer' en 'Gebruiker' in:

Deze gegevens kan je terugvinden in AFAS (General --> Management --> Authorisation Tool):

Account autoriseren

Na het aanmaken van het account, klik je op het AFAS logo:

In de volgende pop-up vul je de API Key (API Sleutel) en de Environment Key (Omgeving sleutel) in die je in AFAS kan terugvinden, zie hier: Aanmaken App Connector.

Na het invullen van de API Sleutel en de Environment Sleutel, klik je op 'Genereer Activatiecode'. Er wordt een e-mail met activatiecode gestuurd naar het e-mailadres zoals ingesteld bij de gebruiker in de Authorisation Tool. In Nmbrs wordt achter het logo getoond dat het wachtwoord aangevraagd is:

Klik nogmaals op het AFAS logo en in de volgende pop-up vul je nogmaals de API Key, de Environment Key en de activatiecode die je via de mail hebt ontvangen:
Klik op 'Authenticatie' (Authentication) om het account te autoriseren. Mocht je geen e-mail ontvangen hebben controleer dan de instellingen in de Authorisation Tool in AFAS en klik op 'Authenticatie opnieuw instellen' (Reset Authentication) om opnieuw een e-mail te sturen naar het e-mailadres.

Indien de koppeling correct is geautoriseerd dan wordt het logo van AFAS blauw-rood gekleurd en staat er 'Authenticatie afgerond' (Authentication completed)

Koppelen van bedrijven

Na het autoriseren van het account ga je naar het tabblad 'Administraties'. Hier selecteer je in het dropdown menu het juiste account waaraan je de mapping wil toevoegen:

Vervolgens klik je op 'Nieuwe Mapping' om een bedrijf in Nmbrs te koppelen aan een bedrijf in AFAS. Selecteer de juiste bedrijven en vul een dagboek code in.

Journaalpost verzenden

Als de integratie volledig is opgezet, kan via het dashlet Journaalposten Export op bedrijfsniveau de journaalposten worden ingeschoten naar AFAS. Zie dit artikel voor meer informatie: Journaalposten Export.

Als de journaalposten naar AFAS verzonden zijn, kleurt het logo blauw-rood.

Kostenplaatsen en kostendragers

Als je kostenplaatsen en/of kostendragers wilt importeren in AFAS zal je de instellingen in AFAS onder 'Verbijzondering' (Allocation) juist moeten hebben staan om kostenplaatsen/dragers in te kunnen lezen.
Hoe de 'Verbijzonderingsassen, -codes en -toewijzingen' (Allocation axis, codes and assignments) ingericht moeten worden kan je terug vinden in het Support Center van AFAS.

Zie dit artikel over het instellen van kostenplaatsen en kostendragers in Nmbrs:
Kostenplaatsen en kostendrager instellen of verwijderen

LET OP! Het kostenplaats en -dragernummer in Nmbrs moet gelijk zijn aan de 'Verbijzonderingscode' (Allocation code) in AFAS. Anders kunnen de kostenplaatsen en -dragers niet ingeschoten worden in Nmbrs.