Grootboekrekening wijzigen bij een bedrijf

Let op: Wanneer je een grootboekrekeningschema hebt gekoppeld aan je kostenplaatsen dien je deze ook te wijzigen. Klik hier voor de uitleg.

Oude journaalpost

We gaan er nu vanuit dat het oude grootboekrekeningschema nog actief is. De journaalposten met de grootboekrekeningnummers vindt je op het bedrijfsniveau, bij het tabblad Loonopdracht onder het dashlet Salaris documenten (1).

Voorbeeld van de oude journaalpost

De oude journaalpost ziet er als volgt uit. Hier is nog van het oude grootboekrekeningschema uitgegaan.

Schema wijzigen in de juiste periode

Om het grootboekrekeningschema te veranderen ga je naar het grootboekrekeningschema op het bedrijfsniveau. Deze kun je vinden onder instellingen -> salaris instellingen -> grootboekrekeningschema.

Hier kun je het grootboekschema wijzigen.

Let op: wanneer je dit schema wijzigt, wijzigt je het in de periode rechtsboven. Wanneer je voor het hele jaar het grootboekrekeningschema wil aanpassen, klik dan op de periode en open het slotje. Je kan het schema dan aanpassen in een eerdere periode.

Wijzig de periode

Selecteer de periode vanaf wanneer u de instellingen wilt wijzigen, dit is meestal het begin van het jaar, dus periode 1. Klik daarna op Wijzigen.

Wanneer de periode al goed staat, hoef je geen stappen te ondernemen en kun je het schema aanpassen met het slotje gesloten.

Klik op het juiste grootboekschema om toe te voegen aan het bedrijf en klik daarna op Opslaan.

Aanmaken nieuwe journaalposten

Bij de bedrijf instellingen op bedrijfsniveau kan je kiezen voor de knop 'Verwijder inhoud journaalposten'. Deze knop zorgt ervoor dat de oude journaalposten worden verwijderd, en er automatisch nieuwe journaalposten worden aangemaakt met de aanpassingen grootboekrekeningschema:

Klik op de journaalposten

Wanneer je terug gaat naar de salarisdocumenten zal je de nieuwe journaalposten zien:

Klik op Journaalposten bedrijf om te zien hoe de gewijzigde journaalpost eruit ziet.

De journaalposten

Vervolgens ziet u hier de nieuwe journaalpost.

Let op:

1. Grootboekrekeningschema selecteren bij dashlet 'Grootboekrekeningschema'

Je kunt per periode een ander schema aan het bedrijf koppelen. Let er dus op dat het schema waarin he aanpassingen maakt, ook bij het bedrijf staat geselecteerd in een eventuele vorige periode. Je kunt uiteraard het grootboekrekeningschema wel met terugwerkende kracht aanpassen. Je dient hiervoor de periode terug te zetten, maar je hoeft geen TWK-correctie te verwerken. Je dient alleen de salarisdocumenten te herberekenen. Voor meer informatie over het herbereken van de salarisdocumenten, kun je onderaan deze pagina kijken.

2. Aanpassen journaalposten

Nadat je instellingen hebt aangepast, dien je de salarisdocumenten te herberekenen door te klikken op de knop 'Verwijder inhoud journaalposten' en vervolgens het betreffende jaar te kiezen. De journaalposten van dat jaar zullen worden verwijderd, en automatisch opnieuw worden aangemaakt met de aanpassingen die je hebt gedaan. Je hoeft voor aanpassingen aan grootboekrekeningschema's geen TWK-correctie de draaien.

Uiteraard kun je aanpassingen waarvan u niet geheel zeker bent ook uitproberen in Sandbox. Meer informatie over Sandbox vindt u via deze link.