Security Assertion Markup Language (SAML) authenticatie (ADFS 2.0)

Het is mogelijk om authenticatie op basis van SAML (security assertion markup language) in te stellen.

Deze integratie is beschikbaar voor zowel business als accountantsomgevingen. Let wel op dat alle gebruikers binnen dezelfde SAML identity provider moeten vallen. Voor een accountantsomgeving betekent dit doorgaans dat de integratie alleen voor accountant logins gebruikt kan worden. Deze integratie kun je als Accountant niet beschikbaar maken voor je klanten.

Hieronder staat beschreven hoe je dit kan instellen. Buiten de instellingen in Nmbrs zal ook de "ADFS 2.0" moeten worden ingesteld. Deze instellingen worden beschreven verderop in dit  artikel.

Schematisch werking van authenticatie procedure

Connectie opzetten met NMBRS

Deze beschrijving omvat enkel de “laatste stappen” van het configuratieproces. Hierbij wordt er van uitgegaan dat de basis is uitgevoerd. Per directory zijn verschillende stappen nodig om basis configuratie op te zetten, zoals het toevoegen van Nmbrs als applicatie in Azure AD.

Instellingen Nmbrs

Deze instellingen dienen in de webapplicatie NMBRS te worden uitgevoerd. 

1) Ga naar "Mijn Account", deze je vind je door rechtsboven op je email te klikken en selecteer “mijn account”

 

 2) Ga vervolgens naar "Security instellingen". Deze instellingen zijn alleen zichtbaar voor de beheerder van een Visma Nmbrs omgeving.

3) Vervolgens zie je bij de optie "Wachtwoord / inloggen instellingen" de optie Inloggen met SAML (1). Door hier op te klikken opent de pop up "SSO Instellingen" (2). Door de optie "Inloggen met SAML" aan te vinken verschijnen er twee (extra) velden. Vul de IDP SSO target URL in en geef het certificaat in. Klik vervolgens op opslaan.

4) Nadat de gegevens zijn ingevuld en opgeslagen wordt onderstaand weergegeven.

Configuratie voor externe applicatie

Indien een link wordt aangeboden aan gebruikers op bijvoorbeeld een intranet  dan dient deze te verwijzen naar het request url. Bijvoorbeeld: https://bedrijfsnaam.nmbrs.nl/applications/common/externalactions.aspx?login=samlsso

Opmerkingen