Aanzeg- & transitievergoeding

Let op: Voor het verwerken van de aanzeg- & transitievergoeding volgens onderstaande wijze is het aanmaken van een nieuwe medewerker vereist (oude werkwijze). Hierbij verwerk je zelf de vereiste instellingen. Indien een transitievergoeding op dezelfde medewerker verwerkt moet worden, kan je gebruik maken van de nieuwe werkwijze. Zie artikel: Transitievergoeding vanaf 2020. Deze optie geldt enkel voor de transitievergoeding. Voor het verwerken van aanzegvergoeding kan je te allen tijden dit artikel raadplegen. 

Transitievergoeding (voorheen Ontslagrecht)

De Regering heeft de Wet Werk & Zekerheid (WWZ) gelanceerd. De transitievergoeding bij ontslag is onderdeel van deze nieuwe wet, die op 1 juli 2015 is ingegaan. De nieuwe wet is een versoepeling van het ontslagrecht. Een van de maatregelen is de introductie van de transitievergoeding.

Looncode voor transitievergoeding

De looncode die in Nmbrs is aangemaakt voor het verwerken van deze transitievergoeding is L3073 (hierop dient de groene tabel voor bijzondere beloningen toegepast te worden).

Op deze looncode voer je het bedrag in dat aan vergoeding uitgekeerd dient te worden (Nmbrs berekent deze vergoeding niet automatisch). 

Aanzegvergoeding

Sinds 1 januari 2015 is elke werkgever verplicht om een werknemer met een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor zes maanden of langer minimaal een maand voor de einddatum schriftelijk te melden of de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet of niet. Dit wordt ook wel de aanzegverplichting genoemd.

Looncode voor aanzegvergoeding

De looncode die in Nmbrs is aangemaakt voor het verwerken van de aanzegvergoeding is L3074 (hierop dient de groene tabel voor bijzondere beloningen toegepast te worden).

Op deze looncode voer je het bedrag in dat aan vergoeding uitgekeerd dient te worden (Nmbrs berekent deze vergoeding niet automatisch).

 

Verloning van transitie- / aanzegvergoeding

Om de transitie- / aanzegvergoeding te verlonen volg je deze stappen:

1. Maak een nieuwe medewerker aan (let op: geen DVB2). Daarbij dient het nummer IKV opgehoogd te worden, het soort inkomen code 62 te zijn en de groene tabel te worden gehanteerd.

Let op: per 1 januari 2017 heeft de Belastingdienst aangegeven dat voor een transitievergoeding de code soort inkomen "62" moet zijn. Bij vergoedingen voor 1 januari 2017 moet dit code soort inkomen "21" zijn. 

2. Voer op L3073 het bedrag van de transitievergoeding in.

3. Voer op L8962 de ruimte van de ZVW in. De waarde is de cumulatieve ZVW-max van de originele werknemer minus de cumulatieve waarde van de ZVW-grondslag van de originele werknemer. Beide waarden zijn tot en met de huidige periode.

4. Als de originele werknemer verloond wordt in een periode na de transitievergoeding (bijvoorbeeld als het om een aanzegvergoeding gaat), voer dan de cumulatieve ZVW-max van de nieuwe werknemer (waarop de transitievergoeding is verloond) minus de cumulatieve waarde van de ZVW-grondslag van de nieuwe werknemer in op L8962 bij de originele werknemer. Omdat de cumulatieve waarde van de ZVW-max meestal 0 is, zal de waarde op L8962 meestal dezelfde waarde zijn als de transitievergoeding, maar dan negatief.

De reden dat de ZVW ruimte handmatig ingevoerd moet worden is dat in Nmbrs op dit moment geen mogelijkheid bestaat om cumulatieve berekeningen uit te voeren over meerdere werknemers.

 

Let op! Ook in alle andere gevallen wanneer er sprake is van een wijziging van kleur tabel gedurende het jaar, dient er een 2e medewerker aangemaakt te worden.

 

Opmerkingen