Introductie Bouw Branche

In dit artikel vind je welke brancheregelingen worden ondersteund binnen de Bouwbranche. Welke salaristabel(len) je kan selecteren en welke CAO's er worden ondersteund. Ook lees je hoe deze brancheregeling wordt berekend in Nmbrs, hoe deze moet worden ingericht en hoe de pensioenexport wordt gedaan. 

Ondersteunde brancheregelingen

Hier een overzicht van de brancheregelingen zoals terug te vinden in Nmbrs. 

 • 150 Bouw (Hellende daken)
 • 152 Bouw (Bouwnijverheid; Bouwbedrijf)
 • 153 Bouw (Dakbedekkingsbedrijven; Bitumineuze en Kunststof)
 • 154 Bouw (geen CAO)
 • 155 Bouw (Natuursteenbedrijf, Regulier)
 • 156 Bouw (Baksteen)
 • 157 Bouw (Mortel- en Morteltransportondernemingen)
 • 159 Bouw (Timmerfabrieken; Timmerindustrie)
 • 160 Bouw (Zelfstandige in de Natuursteenbranche)
 • 167 Bouw (Pensioenbouw)
 • 174 Bouw (UTA-Bouwbedrijf)

De salaristabellen die voor deze branche kunnen worden geselecteerd vind je hieronder. Binnen Nmbrs worden AVV en principe akkoorden ondersteund, kijk hier voor meer informatie daarover. 

 • 10 Bouwnijvereid (AVV versie van 2012-08)

Berekening brancheregeling

De BPF Bouw Middelloon regeling, branche Bouw (Pensioenbouw) wordt als voorbeeld gebruikt voor de branche berekenmethode.
Het is een perioderegeling. De regeling maakt gebruik van een maximum grondslag en een franchise. Het parttime percentage wordt berekend op basis van de medewerker gewerkte branche uren / bedrijf gemiddelde uren. Dit wordt ook gedaan voor parttimers met een rooster.

2015 en 2016: Op het moment dat een jaar 261 dagen heeft (dit is in 2015 het geval) kan dit bij de export naar Cordares lichte afwijkingen opleveren (0,00 - 0,20 euro) en ook correctie verzoeken van Cordares. Dit heeft te maken met de berekeningsmethode van Nmbrs die afwijkt van de berekeningsmethode van Cordares.

2015 en 2016: De werkgever ontvangt standaard twee correctieverzoeken en vervolgens een opgelegde nota. De klant kan deze nota gewoon afwachten en betalen, daarmee is de zaak afgedaan.

Compensatie 261 SV dagen
Indien het aantal werkbare dagen in een jaar 261 bedraagt staat het vakantiegeld bij de bouwregelingen ingesteld op 8,42%, om de extra dag te compenseren.

Inrichting

Kijk hieronder hoe je een branche moet selecteren en meer specifiek hoe je bouwbedrijf kan inrichten. In dit laatste artikel vind je ook informatie over het Tijdspaarfonds en de verwerking van de Levensloop terug. 

Ziekte kan in Nmbrs worden verwerkt met een looncodes die zijn gekoppeld aan de code Z voor de loonaangiftes. Als ziekte op deze manier wordt verwerkt zal voor de branche berekening de uren automatisch worden verlaagd, waardoor er een lagere franchise wordt berekend. Zie voor een complete lijst met looncodes het onderstaande artikel.  

Pensioenexport

Het pensioen kun je aanleveren naar APG Bouw. Alles over onder andere de APG pensioen export instellingen en correcties vind je bij de categorie pensioenexport:

Volgen

Opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Zendesk