Uniforme pensioenaangifte is live

Vanaf de update van donderdagavond 26-5-2016 is het mogelijk om de nieuwe pensioen export UPA PGGM te maken en te verzenden.

UPA (uniforme pensioenaangifte) zal vanaf januari 2017 het normale aanleverformaat worden voor de PFZW-regelingen en heeft een aantal voordelen ten opzichte van het huidige GMA-formaat:

• De inhoud van UPA komt op veel punten overeen met de inhoud van de loonaangifte. De kwaliteit van de inhoud van het bericht lift mee op de goede controles die de belastingdienst uitvoert.
  • De structuur van UPA is hetzelfde als de structuur van de loonaangifte. UPA kan op dezelfde manier behandeld en geautomatiseerd worden als de loonaangifte.
  • De identificatie van een werknemer (inkomstenverhouding) in UPA is hetzelfde als in de loonaangifte. Als een werkgever wisselt van software of van accountant, dan hoeven er geen aparte acties meer uitgevoerd te worden om de werknemers correct aan te melden bij PGGM.
  • UPA is gebaseerd op standen in plaats van mutaties. Net als de loonaangifte kan je een UPA-bericht zo vaak insturen als je wil, de nieuwe overschrijft de oude.

Om de overstap van de GMA-export naar de UPA-export zo soepel mogelijk te laten verlopen vraagt PGGM om in 2016 naast de GMA-berichten ook UPA-berichten in te sturen. Vanaf 2017 stopt GMA en stuur je alleen UPA-exports in. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen heeft Nmbrs voor de meeste bedrijven die nu GMA-instellingen hebben UPA-instellingen aangemaakt. Klik hier voor meer informatie over het aanmaken en controleren van de instellingen en over het aanmaken en verzenden van de UPA-exports.