Jaarwissel 2016 - 2017

Vanaf dinsdag 20 december is het mogelijk om de jaarwissel te verwerken, echter vanaf vrijdag 23 december is het mogelijk om te runnen voor 2017.

Dit artikel beschrijft het uitvoeren van de jaarwissel in Nmbrs. De volgende onderdelen worden behandeld:

De jaarwissel kan uitgevoerd worden na de laatste run van 2016. Voor het verwerken van de jaarwissel is in Nmbrs voor zowel accountants als businessklanten een Bedrijven jaarwissel wizard beschikbaar. Deze wizard voert een aantal acties uit; vijf hiervan, die in de Jaarwissel wizard zijn te selecteren, zijn optioneel.

Acties van de Bedrijven jaarwissel wizard

1. (optioneel) Neem het verlofsaldo van de medewerkers mee naar het nieuwe jaar.
  2. (optioneel) Neem de verlofinstellingen van de medewerkers mee naar het nieuwe jaar.
  3. (optioneel) Bereken jaarloon BT op basis van het fiscaal loon van vorig jaar.
  4. (optioneel) Werkkostenregeling: als binnen dit bedrijf één van de methodes met geschat fiscaal loon wordt gebruikt. 'Kopieer fiscaal loon 2016 naar werkkosten geschat fiscaal loon 2017'.
  5. (optioneel) Werkkostenregeling: neem de te betalen eindheffing in de laatste periode 2016 mee ten behoeve van de 1e aangifte over 2017. 'Werkkosten afrekening klaarzetten in periode 2017-1 op looncode 8235'. Opmerking: indien de eindheffing 0 bedraagt dan heeft het wel of niet aanvinken van deze optie geen effect.
  6. Gedifferentieerde WGA percentages en de Zw worden aangepast indien het bedrijf in het dashlet SVW tabel de onderstaande instellingen heeft:
    • Als gediff. WGA wg = 0,5 * het sectorale premie en gediff. WGA wn = 0,5 * sectorale premie, dan worden voor de gediff. WGA wg en voor de gediff. WGA wn 0,5 * sectorale premiepercentage ingevuld.
    • Als gediff. WGA wg = sectorale premie en gediff. WGA wn = 0, dan wordt voor de gediff. WGA wg het sectorale premiepercentage ingevuld.
    • Als gediff. WGA wg = 0,5 * sectorale premie en gediff. WGA flex wn = 0,5 * sectorale premie, dan worden voor de gediff. WGA flex wg en voor de gediff. WGA flex wn 0,5 * het sectorale premiepercentage ingevuld.
    • Als gediff. WGA wg = sectorale premie en gediff. WGA flex wn = 0, dan wordt voor de gediff. WGA flex wg het sectorale premiepercentage ingevuld.
    • Zw wg % = sectorale premie dan wordt de Zw aangepast naar het nieuwe premiepercentage.
  7. Het actief jaar van het bedrijf verandert van 2016 in 2017.

Indien je de Bedrijven jaarwissel wizard niet gebruikt dienen bovenstaande instellingen handmatig aangepast te worden.

Let op! Als de Bedrijf SVW Instellingen die gelden voor 2017 handmatig worden ingevuld voordat de jaarwissel wordt uitgevoerd, dan worden de handmatig ingevoerde instellingen overschreven door de automatisch gegenereerde instellingen van de Jaarwissel wizard.

Uitvoeren van de Bedrijven jaarwissel wizard

Nmbrs Jaarwissel wizard van 2016 naar 2017 from Nmbrs Software on Vimeo.

De Bedrijven jaarwissel wizard is te vinden via het Startscherm onder "Acties":

Selecteer in het volgende scherm de bedrijven voor de jaarwissel:

1. Selecteer de gewenste, tag, debiteur, jaar en workflow waarvoor je de jaarwissel wilt draaien.
  2. Klik op "Overzicht tonen".
  3. Geef aan voor welke bedrijven je de jaarwissel wilt draaien; om alle bedrijven in één keer te selecteren klik je op "Alles".
  4. Klik op "Volgende" om verder te gaan.

Selecteer eventueel een of meer optionele actie(s) om uit te voeren tijdens de jaarwissel (zie boven). Zoals in dit artikel aangegeven worden sommige acties automatisch uitgevoerd.

Klik daarna rechtsonder op "Jaarwissel"; de jaarwissel is nu uitgevoerd.

Let op: Als handmatig een afwijkend percentage bijzonder tarief op medewerkersniveau wordt ingegeven, dan wordt deze niet overschreven. Deze dient handmatig gecontroleerd en aangepast te worden.

Error bij uitvoeren jaarwissel

Het is mogelijk dat er één of meerdere errors verschijnen tijdens het uitvoeren van de jaarwissel. Hieronder kun je deze errors, met bijbehorende oorzaak, terugvinden.

• Jaarloon BT error

Er zijn één of meerdere medewerkers waarbij het Jaarloon BT niet gevuld kan worden. Dit heeft mogelijk als oorzaak dat deze medewerkers niet verloond zijn in het voorgaande jaar, waardoor het jaarloon dan ook niet bepaald kan worden. Advies is om bij deze medewerkers zelf het jaarloon op te geven.

• Werkkostenregeling error

De werkkostenregeling instellingen zijn niet aanwezig binnen dit bedrijf voor het voorgaande jaar. Derhalve kunnen de instellingen dan ook niet worden gekopieerd naar het nieuwe jaar. Leg de werkkostenregeling instellingen alsnog vast per 2016 en voer de jaarwissel uit OF leg de werkkostenregeling instellingen zelf vast per 2017.

Let op: De jaarwissel wordt in geval van een error gewoon uitgevoerd en afgerond.

Jaarwissel opnieuw doen

Het kan gebeuren dat je na het draaien van de jaarwissel constateert dat je een instelling bent vergeten, zoals het vinkje bij het meenemen van het verlof naar volgend jaar (zie dit artikel voor meer informatie daarover).

Het is in dat geval mogelijk om de jaarwissel opnieuw te draaien. Zet hiervoor bij de Bedrijf Instellingen via "Bewerken" het actieve jaar terug naar 2016 (maar laat de huidige periode op 2017-1 staan):

Doe hierna de gewenste aanpassing(en) en draai de jaarwissel opnieuw.

Let op: het is alleen mogelijk om instellingen (vinkjes) toe te voegen; gegevens die met de eerdere jaarwissel zijn meegegaan kunnen niet verwijderd worden door bij de correctie-jaarwissel opties uit te vinken!

Jaarwerk wizard (voor accountants)

Naast de Jaarwissel wizard per bedrijf is voor accountants ook een Jaarwerk wizard beschikbaar. Hiermee is het mogelijk om voor meerdere bedrijven tegelijk het jaarwerk zichtbaar te maken. Deze wizard is eveneens toegankelijk via het Startscherm onder "Acties".

Zie dit artikel voor meer informatie over de Jaarwerk wizard.