Wettelijk & bovenwettelijk verlof

In dit artikel wordt toegelicht hoe Nmbrs rekening houdt met het wettelijk en bovenwettelijk verlof. 
De volgende onderwerpen worden in dit artikel behandeld:

Opname wettelijk verlof

Nmbrs berekent het wettelijk en bovenwettelijk verlof automatisch, wanneer het vinkje aanstaat bij 'Opname wettelijk verlof'. Dit vinkje kan worden aangezet op bedrijfsniveau bij Verlofinstellingen -> Verlof goepen beheer:

 

Berekening

Het wettelijk verlof is vier keer het weekrooster van een medewerker. Stel dat een medewerker 40 uur in de week werkt, dan is het wettelijk verlof 160 uur op jaarbasis. Het bovenwettelijk verlof is alles wat daarboven komt. 

Overzicht wettelijk en bovenwettelijk verlof

Het fulltime verlofsaldo is in Nmbrs (achter de schermen) opgesplitst in twee categorieën:

  1. In de eerste categorie zit bij de jaarwisseling het verlofsaldo dat nog niet opgenomen is. Per medewerker kan je op de tab 'Wettelijk verlof' zien hoeveel resterend wettelijk verlof er nog is, en welke opnamen er al van het wettelijk verlof afgehaald zijn. Alle opnamen gaan eerst van de eerste categorie af. Als er op 1-7 nog een wettelijk saldo openstaat van het voorgaande jaar, zal deze niet automatisch komen te vervallen, maar alle opnames na 30-06 zullen niet meer van deze categorie afgeschreven worden.
  2. In de tweede categorie zit het nieuwe wettelijke verlof van het huidige jaar, dat na de jaarwissel opnieuw wordt verkregen. Indien het saldo uit categorie 1 nul is of het betreft een opname na 30-06 dan zal deze opname afgeschreven worden van categorie 2. 
    Op het moment dat het saldo van categorie nul is zal de opname van het bovenwettelijk verlof 2016 afgeschreven dienen te worden. Momenteel is er nog geen overzicht om dit gedeelte van het verlof te weergeven.

Met ingang van 25 februari 2021 is een aanvullend overzicht 'verlofoverzicht met wettelijk verlof' beschikbaar en geeft inzicht in het wettelijk verlof van alle medewerkers in plaats van één voor één. Het overzicht is beschikbaar op bedrijfsniveau, debiteurniveau (Accountant) en Masterniveau (Business). Dit overzicht wordt gegenereerd op basis van runoutput en wordt daarom alleen weergegeven als het bedrijf een run heeft aangemaakt na 15 februari 2021.

mceclip1.png

Wettelijk verlof vorig jaar laten vallen

Om het saldo te laten vervallen, is er een knop 'Wettelijk verlof vorig jaar laten vervallen' op medewerkersniveau in het dashlet Verlof onder tab 'Wettelijk Verlof'. Wanneer het saldo niet is komen te vervallen d.m.v. deze knop dan kan het nog door de medewerker worden opgenomen. Let wel: opnames na 30-06 zullen niet meer van het wettelijk verlof van voorgaand jaar afgeschreven worden, maar van het wettelijk verlof van het huidige jaar. In sommige gevallen (b.v. een afspraak tussen werkgever en werknemer) mag de medewerker deze uren namelijk nog wel opnemen.

 

Opmerkingen