SEPA in Nmbrs

Nadat in Nmbrs een run is gedraaid wordt het SEPA-bestand voor die run aangemaakt. Dit bestand is te vinden bij de salarisdocumenten:

mceclip0.png

Wanneer het bestand is geopend kan deze worden gedownload naar PDF en XML bestandsformaat. Het XML bestand kan worden ingelezen bij de bank.

Betaaldatum SEPA bestand aanpassen

Wanneer je het SEPA bestand hebt geopend, kun je de betaaldatum aanpassen en op 'download SEPA' klikken.
Het SEPA bestand zal dan de betaaldatum onthouden wanneer je deze inleest in de bank.

Dit is echter een datum die niet in het SEPA bestand in de salarisdocumenten zal worden opgeslagen.
Als je het bestand sluit en weer opent, zal er altijd de datum van vandaag staan.

Omschrijving van een betaling

Als er via het standaard rekeningnummer een betaling wordt gedaan, dan krijgt deze betaling de omschrijving "Salaris" en de verwerkte periode mee. Bijvoorbeeld "Salaris Juli 2016"

Alleen als er via een andere bankrekening wordt betaald (bijvoorbeeld 2 of via een loonbeslag), dan wordt de omschrijving die is ingegeven bij de betreffende rekening meegenomen.

Landen die meedoen met SEPA

SEPA omvat alle landen binnen de EU, aangevuld met enkele andere landen. In totaal gaat het om de volgende 34 landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Let op! Het is alleen mogelijk om een SEPA betaling uit te voeren naar een IBAN-land. Buitenlandse betalingen naar een niet IBAN-land zijn alleen handmatig via het telebankier-programma uit te voeren.

Splitsen SEPA-bestand

Het SEPA-bestand dat uit Nmbrs wordt gehaald is een gecomprimeerd bestand (een batch betaling) met alle betalingen in één. Dit zal er over het algemeen voor zorgen dat alle salarisbetalingen op het bankafschrift als een betaling wordt weergegeven.

Het is mogelijk deze optie uit te zetten, Dit kan via de salarisdocumenten instellingen op bedrijfsniveau, zoals hieronder aangegeven. 

Deze instelling heeft geen effect op het SEPA bestand voor de loonaangifte. Het SEPA bestand voor de loonaangifte wordt nooit gekenmerkt als batch.

SenderID

Bij sommige banken is het verplicht een Sender ID mee te geven (onder ander bij de Bank of America). Deze kun je invullen bij het rekeniningnummer op bedrijfsniveau:

mceclip1.png

Fouten vinden in SEPA

Wanneer er foutmelding in het SEPA-bestand zit kan op de volgende manier worden achterhaald waar deze melding vandaan komt: Wat zijn de foutmeldingen SEPA?

Let op:  Voor sommige banken is het verplicht om naast het IBAN-nummer ook de BIC-code in te voeren. Voor meer informatie hierover kan je contact opnemen met de betreffende bank.

Welke betalingen worden (niet) verrekend in het SEPA bestand?

Opmerkingen