Journaliseren van looncodes behorend bij eigen brancheregeling

Wanneer een eigen brancheregeling is aangemaakt zullen looncodes worden aangemaakt die gejournaliseerd moeten worden. Dit zijn in de meeste gevallen de looncodes 6000 (wn) en 6001 (wg), deze zullen de omschrijving meekrijgen die is ingegeven bij de brancheregeling:

Looncodes toevoegen aan het loonmodel

Ten eerste moeten de looncodes die zijn aangemaakt worden toegevoegd aan het loonmodel dat is ingesteld op bedrijfsniveau. Wanneer de eigen branche is aangemaakt op debiteurniveau moet het loonmodel ook worden aangemaakt op debiteurniveau. Als de eigen branche is aangemaakt op masterniveau moet het loonmodel ook worden aangemaakt op masterniveau.

Let op: hetzelfde geldt voor het grootboekrekeningschema; het grootboekrekeningschema moet op hetzelfde niveau worden aangemaakt als het loonmodel (master-, of debiteurniveau).

Looncodes koppelen in het grootboekrekeningschema

Ten tweede ga je naar het grootboekrekeningschema (op debiteur- of masterniveau) dat actief is bij dit bedrijf, en klik op de tab 'Looncodes'. Selecteer vervolgens het loonmodel waaraan je de betreffende looncodes hebt toegevoegd:

Vervolgens kunnen de betreffende looncodes worden gekoppeld aan de bijbehorende grootboeknummers:

Journaalposten actualiseren
Wanneer het gelukt is om de looncodes correct te koppelen kan je vervolgens deze wijziging ook in de journaalpost doorvoeren, door de journaalposten te actualiseren. Dit doe je op bedrijfsniveau bij de Bedrijf instellingen. Vervolgens kies je voor de knop 'Verwijder inhoud journaalposten' en kies je het betreffende jaar. De journaalposten van dat jaar zullen worden verwijderd, en automatisch opnieuw worden aangemaakt met de aanpassingen die je hebt gedaan.