Journaliseren van looncodes behorend bij eigen brancheregeling

In dit artikel laten we zien hoe je de looncodes welke uit een eigen brancheregeling voortkomen, kan journaliseren. De volgende stappen worden behandeld:

  1. Looncodes toevoegen aan het loonmodel
  2. Looncodes koppelen in het grootboekrekeningschema
  3. Journaalposten herberekenen

Eigen brancheregeling

Wanneer je een eigen brancheregeling aanmaakt, worden er looncodes gecreëerd die gejournaliseerd moeten worden. Dit zijn in de meeste gevallen de looncodes 6000 (wn) en 6001 (wg). Deze looncodes zullen de omschrijving meekrijgen die is ingegeven bij de brancheregeling. In dit voorbeeld 'Pensioenregeling'. 

Screenshot_9.png

 

1. Looncodes toevoegen aan het loonmodel

Ten eerste moeten de looncodes die zijn aangemaakt worden toegevoegd aan het loonmodel dat is ingesteld op bedrijfsniveau. Wanneer de eigen branche is aangemaakt op debiteurniveau moet het loonmodel ook worden aangemaakt op debiteurniveau. Als de eigen branche is aangemaakt op masterniveau moet het loonmodel ook worden aangemaakt op masterniveau. 

Screenshot_10.png

Let op: hetzelfde geldt voor het grootboekrekeningschema; het grootboekrekeningschema moet op hetzelfde niveau worden aangemaakt als het loonmodel (master-, of debiteurniveau).  

2. Looncodes koppelen in het grootboekrekeningschema

Ten tweede ga je naar het grootboekrekeningschema (op debiteur- of masterniveau) dat actief is bij dit bedrijf, en klik op de tab 'Looncodes'. Selecteer vervolgens het loonmodel waaraan je de betreffende looncodes hebt toegevoegd:

Screenshot_11.png

 

Vervolgens kunnen de betreffende looncodes worden gekoppeld aan de bijbehorende grootboeknummers: 

Screenshot_12.png

 

3. Journaalposten herberekenen

Indien het grootboekschema waar je de looncodes hebt gekoppeld is ingesteld bij een bedrijf, zullen de journaalposten automatisch herberekend worden op basis van de nieuwe instellingen. Om de journaalposten eventueel handmatig te actualiseren, ga je op bedrijfsniveau naar Instellingen --> Salaris instellingen --> Bedrijf Instellingen en klik je op "verwijder inhoud journaalposten". Hiermee worden de huidige journaalposten verwijderd en worden automatisch nieuwe journaalposten aangemaakt. 

Screenshot_13.png

Opmerkingen