Brancheregelingen instellingen controleren

Het kan gebeuren dat bij het instellen van de branche de waarden op de loonstrook niet overeenkomen met wat je verwacht.

In dit artikel beschrijven we wat je moet controleren om dit verschil te verklaren.

Systeem instellingen

Leeftijdsstaffel:

Wanneer de brancheregeling een eigen leeftijdsstaffel heeft, dien je de leeftijd van de medewerker te controleren met de leeftijdsstaffel. Dit doe je in Syteem Salarisinstellingen. 

Eigen brancheregeling:

Het kan zijn dat een eigen brancheregeling is aangemaakt, dit moeten klanten zelf onderhouden. Klik hier voor meer informatie. 

VCR in periode regel:

Wanneer je de waarden op de loonstrook controleert, dien je bij een brancheregeling met een periode regel te controleren of de VCR methode aan staat. 

Bedrijf instellingen

Selecteren van branche:

Voor een uitgebreide omschrijving hoe een branche in Nmbrs geselecteerd kan worden klik hier. Als je de brancheregeling bewerkt in de huidige periode, dan geldt dit dus niet voor de periodes daarvoor. 

Parttime percentage boven 100:

Instellingen_controleren1.png

Als de brancheberekening over een parttime percentage berekend dient te worden boven de 100%, dan moet in het dashlet Bedrijf instellingen de optie 'Toestaan Partime Pecentage boven 100%' aangevinkt worden. Hiermee wordt er afgeweken van de systeem branche instellingen. 

Let op: Het aanvinken van deze optie kan ook invloed hebben op het uurloon en de berekening van het verlof.

 Controleer de brancheregelingen op medewerkersniveau:

Instellingen_controleren2.png

Als je werkgever/werknemer percentage wilt veranderen dien je op Brancheregeling te klikken en kan je het veranderen. Hiermee overschrijf je % Wg/Wn, deze veranderingen worden weergegeven in dik gedrukte zwarte cijfers.  

Medewerkers instellingen

Controleer of de juiste brancheregeling is gekozen:

De branche instellingen op medewerker niveau worden getoond als dit is ingesteld op Bedrijf instellingen. 

Klik op Historie om te zien of de branche is ingesteld in de juiste periode. 

Let op: als de brancheregeling op bedrijfsniveau is bewerkt in de huidige periode, dan geldt dit dus niet voor de periodes daarvoor.  

Controleer jaargrondslag handmatig aangepast:

Instellingen_controleren3.png

Als voor een medewerker aan het begin van het jaar de jaargrondslag niet opnieuw berekend wordt, terwijl dit wel wordt verwacht, dan kan het zijn, dat de jaargrondslag handmatig is overschreven. Dit kan worden gecontroleerd in het dashlet brancheregelingen op medewerkersniveau.

 

 

 

 

Opmerkingen