Eindejaarsuitkering verwerken

Een eindejaarsuitkering kan worden ingericht om een dertiende maand of een bonus voor medewerkers te verwerken. Er zijn twee verschillende methoden om een eindejaarsuitkering te verwerken; de eerste methode is door middel van een normale reservering die opbouwt op basis van een percentage van het salaris, en de tweede methode is door middel van een eenmalig looncomponent waarmee een bedrag 'hard' kan worden ingegeven.

  1. Eindejaarsuitkering verwerken door middel van een normale reservering
  2. Eindejaarsuitkering verwerken door middel van een eenmalig looncomponent in periode 12 (bonus)1. Eindejaarsuitkering verwerken door middel van een normale reservering

Een eindejaarsuitkering kan hetzelfde worden verwerkt als een normale reservering wanneer er een percentage van het salaris per maand moet worden opgebouwd.

 
     1. Op bedrijfsniveau kan worden gekozen voor Instellingen -> Salaris instellingen -> Reserveringen. Vervolgens kan er worden gekozen voor 'Nieuwe reservering toevoegen'. Onderstaande afbeelding laat zien waar je een nieuwe reservering kan aanmaken:
 
 
 
 
     2. Vervolgens kunnen de instellingen voor de reservering worden gekozen. Onderstaande afbeelding laat (mogelijke) instellingen zien voor een eindejaarsuitkering:
 
  • Voer de referteperiode in voor de eindejaarsuitkering. In bovenstaand voorbeeld loopt de reservering van 1-2016 t/m 12-2016. Dit is een gebruikelijke instelling voor een eindejaarsuitkering 
  • Kies voor de betaalwijze, dus hoe en wanneer er betaald wordt. In dit voorbeeld is er gekozen voor betaalwijze 1| Einde periode. De uitbetaling vindt dan plaats in 12-2016. Naast de betaalwijze zoals beschreven in bovenstaand gedeelte zijn er nog andere betaalwijzen. In de volgende link worden de verschillende methoden beschreven: Betaalwijzen reservering
  • Je kunt eventueel een minimum voor de eindejaarsuitkering instellen.
  • Het vinkje bij 'Betaling bij uitdiensttreding' staat standaard aan. Je kunt dit eventueel uitzetten.
  • Het vinkje bij 'Uitbetaling elke periode belast tegen Tabel' staat standaard aan. Je kunt dit eventueel uitzetten.


 

2. Eindejaarsuitkering verwerken door middel van een eenmalig looncomponent in periode 12

Wanneer een eindejaarsuitkering als een 'bonus' moet worden verwerkt kan dit door middel van een eenmalig looncomponent.

     1. Zorg ervoor dat je de bonus/eindejaarsuitkering toevoegt in de periode waarin deze uitbetaald moet worden. Dit doe je door rechts bovenin op de periode te klikken te kiezen voor de goede periode (bijvoorbeeld 12-2016). Wanneer periode 12 een toekomstige periode is moet je werken in de onbeveiligde modus (slotje open) Onderstaande afbeelding laat dit zien:

 

     2. Vervolgens kan je de bonus toevoegen op medewerkersniveau bij Start -> Looncomponenten -> Eenmalige looncomponenten. Vervolgens klik je op de knop 'Toevoegen', en selecteer je de correcte looncode. Voor een bonus kan looncode 3045 worden gebruikt. Tot slot voer je het bedrag in en klik je op 'Opslaan'. Onderstaande afbeelding laat dit zien:

 

 

Opmerkingen