Thuiswerkvergoeding

Vanaf 1 januari 2022 mag je werknemers die thuiswerken een onbelaste vergoeding geven van maximaal 2 euro per dag. Het doel hiervan is de extra kosten voor de werknemer door thuiswerken te compenseren. De werkgever kan per dag óf de thuiswerkvergoeding, óf de reiskostenvergoeding geven. In dit artikel lees je hoe je dit binnen VismaNmbrs kunt verwerken. 

Het activeren van de thuiswerkvergoeding op bedrijfsniveau

Het is mogelijk om de gemiddelde thuiswerkvergoeding toe te voegen via het dashlet reiskostenregeling op bedrijfsniveau.

thuisw1.png

Klik op 'bewerken' om de thuiswerkvergoeding te activeren. Indien het bedrijf zich in 2022 bevindt en de jaarwissel van 2021 naar 2022 is gedraaid, dan zal hier standaard een waarde van 2 euro per dag worden weergegeven. Indien gewenst kan dit worden overschreven, zo niet dan hoef je hier alleen maar een vinkje te zetten achter 'actief' en kun je daarna klikken op 'opslaan'.

thuisw2.png

Het activeren van de thuiswerkvergoeding bij de medewerker

Als op bedrijfsniveau de thuiswerkvergoeding aan staat, dan kan je bij iedere medewerker in zijn rooster de verhouding tussen thuis- en kantoordagen invullen.

 Standaard werkt iedere medewerker alle dagen op kantoor. Dit betekent dat als je de thuiswerkvergoeding aan zet er in eerste instantie niets verandert op de loonstrook:

mceclip2.png

Wanneer je op bewerken klikt, kun je het aantal dagen dat de medewerker vanuit huis werkt opgeven:

mceclip1.png

In dit voorbeeld zal de medewerker 2 dagen thuiswerken. Door het invullen van de '2' onder Thuis, zullen de dagen onder Kantoor automatisch op '3' springen. Vervolgens klik je op 'opslaan'.

mceclip3.png

In dit voorbeeld is bij deze medewerker de thuiswerkvergoeding voor 2 dagen per week geactiveerd en een reiskostenvergoeding op basis van berekende kilometers. Op de loonstrook zien we nu beide vergoedingen:

mceclip7.png

Handmatige thuiswerkvergoeding

Het is ook mogelijk om buiten het dashlet om een thuiswerkvergoeding te geven. Hiervoor voeg je urencode 8002 'thuiswerkdagen' toe in je urenmodel. Bij de medewerker kun je dan urencode 8002 toevoegen. Bij onderstaand voorbeeld zijn er 10 dagen opgegeven, op de loonstrook wordt dan een vergoeding van 20 euro getoond (10 dagen * 2 euro).

mceclip4.png

De waarde per dag staat standaard ingesteld op 2 euro per dag. Deze kun je overschrijven in je urenmodel.

Let op: Vergeet niet om looncode 5158 thuiswerkvergoeding per dag te koppelen in je grootboekrekeningschema.

Overige aandachtspunten

Vergeet niet om de nieuwe looncode 5157 thuiswerkvergoeding te koppelen in je grootboekrekeningschema, wanneer je de thuiswerkdagen instelt bij het rooster van de medewerker.

Berekening van de thuiswerkvergoeding

De berekening van de thuiswerkvergoeding is als volgt:
Aantal thuiswerkdagen in de week * 52 weken / aantal periodes per jaar * 214/260 * bedrag per dag.

In het eerder getoonde voorbeeld ontvangt de medewerker een thuiswerkvergoeding van 14,27 euro. Deze medewerker werkt 5 dagen per week waarvan 2 dagen thuis. Er is sprake van een maandverloning, dus er zijn 12 periodes in een jaar. De thuiswerkvergoeding wordt dan als volgt berekend:

2 * 52 / 12 * 214 / 260 * €2 = 14,27.

in tegenstelling tot de berekening van de reiskostenvergoeding kan de berekening van de thuiswerkvergoeding niet worden aangepast.

Opmerkingen