Overzicht LIV

Vanaf 1 januari 2017 is het eerste onderdeel van de WTL gestart: de LIV. Dit is een tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers, die werknemers in dienst nemen of hebben met een laag inkomen. Deze tegemoetkoming wordt na afloop van het kalenderjaar berekend en middels de loonaangifte doorgegeven. Om in aanmerking te komen moet er aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

• Minimaal 1248 verloonde uren per jaar.
  • Verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen.
  • Bruto uurloon tussen €9,66 en €12,08.
  • AOW leeftijd nog niet bereikt.

Binnen Nmbrs gaan deze uren automatisch mee met de loonaangifte en hiervoor hoeft verder niets te gebeuren. Wel is het handig om hiervoor een overzicht te hebben binnen Nmbrs. Het gemiddelde uurloon wordt berekend aan de hand van het SV loon gedeeld door de verloonde uren. Dit zijn de grondslagen 20014 (SV Loon) en 20032 (Verloonde Uren).

Let op: De verloonde uren worden in de rapporten en op de loonstrook binnen Nmbrs niet afgerond. Bij een rooster van 40 uur zijn de verloonde uren bijvoorbeeld 173,33 per maand. Echter als deze uren meegaan in de aangifte wordt dit afgerond naar 173. Dit zal tot verschillen kunnen leiden tussen de verloonde uren die door het UWV worden vermeldt en de verloonde uren die binnen de Nmbrs rapportages staan.

Rapportage LIV binnen Nmbrs

Het rapport binnen Nmbrs welke hier het best voor kan worden gebruikt is Looncomponenten per Periode (nieuw) op bedrijfsniveau. Zie onderstaande:

Daarna klik je op data en voeg je bij de looncomponenten, de grondslagen 20014 en 20032 toe en download je het rapport naar Excel.

Let op: Tijdelijk zal er gefilterd moeten worden in het excel bestand.

Als je het SV Loon deelt door de verloonde uren, wordt het gemiddelde uurloon uitgerekend. Dit is een actie welke in Excel moet worden uitgevoerd. Zie onderstaand voorbeeld:

Deze medewerker heeft een gemiddeld uurloon van 28,85 en zal daarom niet in aanmerking komen voor de LIV.