Mijn jaarbrancheberekening klopt niet

Er is geen brancheregeling actief in de eerste periode

Oorzaak
Een jaarbrancheregeling kan worden berekend op basis van de eerste periode. Als eerste periode wordt gezien:

- De eerste periode van het kalenderjaar (januari), of

- De eerste periode waarin de werknemer in dienst treedt.

De eerste periode dat de medewerker een run heeft, in januari of wanneer de medewerker in dienst komt, dient dan ook een brancheregeling actief te zijn om deze regeling goed te berekenen. Bij afwezigheid van de brancheregeling in de eerste periode wordt de premie op basis van de huidige periode berekend. Een jaarbrancheberekening gaat dus fout als de medewerker in de eerste periode geen brancheregeling heeft. Dit is ook het geval als de medewerker pas in de loop van het jaar de toetredingsleeftijd voor het fonds bereikt.

Achterhalen
Om te zien of een brancheregeling actief is in de eerste periode, kan je op medewerkersniveau het tabblad Brancheregelingen benaderen. Zet hiervoor de periode terug naar de gewenste eerste periode waarin de medewerker een run heeft.
Branche_medewerkersniveau.png
 
 
Oplossing
De oplossing om de premie toch goed te laten berekenen wanneer de brancheregeling pas later geactiveerd wordt, is om de jaargrondslag hard in te voeren.
 

Ga naar het dashlet Brancheregelingen op medewerkersniveau en klik op meer.

Ga naar de regeling waarvoor de jaargrondslag ingevoerd dient te worden en klik onder Grondslagbedrag achter de regeling.

Geef de jaargrondslag in. Hier geef je de grondslag op jaarbasis in, op basis van een fulltime dienstverband. Wanneer de medewerker parttime werkt, wordt deze automatisch naar een parttime jaargrondslag herleid.

De percentages hoeven niet aangepast te worden. Wanneer je hier geen afwijkend percentage ingeeft, zal er geen aanpassing worden gemaakt in de percentages.

De aanpassing staan dikgedrukt in het dashlet brancheregelingen. Deze acties zijn ook voor eventuele andere regelingen uitvoeren.

Opmerkingen