Ex-medewerker komt weer indienst

In geval een medewerker opnieuw in dienst komt, dient hier altijd een nieuwe medewerker voor aangemaakt te worden. Je voegt dus niet een nieuw dienstverband toe op dezelfde medewerker.
Dit geldt in ieder geval in onderstaande situaties:

 1. Werknemer komt opnieuw in dienst bij dezelfde werkgever, nadat deze hier ook eerder werkzaam is geweest.
 2. De verzekeringssituatie van de werknemer verandert. Bijvoorbeeld:
  • Stagiair wordt een normale werknemer of andersom;
  • Werknemer blijft doorwerken na pensioengerechtigde leeftijd, zie dit artikel voor meer informatie.
 3. Werknemer krijgt een transitievergoeding via de oude werkwijze. De oude werkwijze is van toepassing bij medewerkers met een dubbel dienstverband dat is aangemaakt voor 15 oktober 2020. Zie dit artikel voor meer informatie.

Wanneer een ex-medewerker opnieuw in dienst komt, zijn er verschillende zaken waar je op dient te letten, namelijk:

Het volgnummer inkomstenverhouding

Nadat je de nieuwe medewerker hebt aangemaakt, ga je naar het kopje 'Algemeen' en kies je voor 'Loonheffingen'. Bij de SVW instellingen hoog je hier het volgnummer inkomstenverhouding op met de waarde van het vorige volgnummer inkomstenverhouding (+1).

svwinstellingen.png

Corrigeren ZVW en / of SVW loon in verband met VCR-methode

Omdat het hier een nieuwe medewerker betreft, wordt de VCR methode niet toegepast. Hiervoor dien je dan dus handmatig de ruimte op te geven waar eventueel rekening mee gehouden dient te worden bij de berekening van de ZVW en werknemersverzekeringen.

Dit kun je opgeven bij de medewerker via de eenmalige looncomponenten op de looncodes:

 • lc8960 - Correctie SVW tabelloon (Let op, het tabelloon wordt hier ook mee gecorrigeerd)
 • lc8962 - Zvw max minus Zvw loon
 • lc4897 - te gebruiken als correctie SVW loon (omschrijving dient aangepast te worden bij gebruik)
 • Dit is bij alle eerder genoemde situaties van toepassing indien dit gedurende hetzelfde jaar van uitdiensttreding gebeurt.

Opmerkingen

 • Avatar
  Nico Schokker

  Waarom kan ik niet een ex werknemer in dienst laten komen op het oude personeelsnummer? en hoe kan de klant deze werknemer snel invoeren via de mutatieformulieren? Dit scheelt ze dubbel invoer werk.

 • Avatar
  Permanently deleted user

  Beste Nico, een werknemer in dienst laten komen op het oude personeelsnummer raden wij af om mogelijke problemen te voorkomen met oude instellingen. Deze zouden problemen kunnen veroorzaken en om dit te voorkomen, raden wij aan om een nieuwe werknemer te maken wanneer een oud-werknemer weer in dienst komt. Je kunt de oud-werknemer wel kopiëren, deze methode is sneller dan import via een mutatieformulier.