Wanneer je een nieuw bedrijf invoert in Nmbrs is het erg belangrijk dat dit goed gebeurt. Volg daarom het onderstaande stappenplan om er zeker van te zijn dat je de juiste implementatiemethode hanteert. Eventuele valkuilen waar je goed op moet letten worden hier ook besproken.
In dit stappenplan zal ingegaan worden op de bedrijfsinstellingen, dus alleen de instellingen op bedrijfsniveau. Het inrichten van een nieuw bedrijf kun je op twee manieren doen:
Handmatig een nieuw bedrijf toevoegen
In dit voorbeeld gaan wij uit van het handmatig toevoegen van een bedrijf. De stappen die hieronder worden besproken moeten - bij het aanmaken van een bedrijf - altijd doorgelopen worden.
Voor accountants:
- In een accountantsomgeving dien je eerst een debiteur aan te maken; zie dit artikel voor meer informatie hierover.
- Ook is het voor accountants mogelijk om een default bedrijf te selecteren. Zie dit artikel voor meer informatie hierover.
Om handmatig een bedrijf aan te maken klik je op het 'plusje' bij 'Bedrijf' of gebruik je de wizard 'Nieuw bedrijf' zoals hieronder aangegeven:
Vul vervolgens de bedrijfsnaam en het type periode in. Het type periode is het periode type waarin verloond wordt; in de meeste gevallen zal dit een maand zijn.
Let op: indien je per ongeluk een nieuw bedrijf hebt aangemaakt met een verkeerd tijdvak is het niet mogelijk om dit aan te passen.
Begin periode bedrijf / begin periode facturering
Standaard begint een nieuw bedrijf per de eerste periode van het huidige jaar. Indien het bedrijf in een latere periode start kun je dit aanpassen bij de "Bedrijf Instellingen" onder de Algemene instellingen. Pas dit als eerste aan, dus voordat je andere gegevens gaat aanpassen en/of ingeven! het dashlet "Bedrijf Instellingen" vind je op bedrijfsniveau -> Algemeen -> Bedrijf Instellingen.
Eerst verander je de "Begin periode" en "Begin periode facturering". Na opslaan zal Nmbrs® automatisch de "Huidige periode" aanpassen. Het is dus niet mogelijk om deze zelf aan te passen!
Wanneer je een run hebt gedaan, is het niet meer mogelijk om de begin periode facturering aan te passen.
Let op: het kan gebeuren dat je na het opslaan nogmaals op "bewerken" en vervolgens weer op opslaan moet klikken om de beginperiode aan te passen.
De beginperiode is de periode waarin de eerste loonaangifte naar de belastingdienst verstuurd dient te worden.
Tevens kun je hier een aantal opties aanvinken zoals 'toestaan parttime percentage boven 100%.'
Algemeen
Via het dashlet Algemeen kun je de bedrijfsinformatie invoeren: bedrijfscontactgegevens, bedrijfsadres (wordt weergegeven op de loonstrook) en bankrekeningnummer (bij gebruik van het SEPA-betaalbestand wordt er vanuit dit rekeningnummer betaald). Het dashlet "Informatie Bedrijf" vind je terug op bedrijfsniveau bij Algemeen.
Loonheffingennummer
Geef in het dashlet Loonheffing alle verplichte velden voor de Belastingdienst op: loonheffingennummer, tijdvak van het bedrijf, bedrijfsnaam, contactpersoon en telefoonnummer. Als een of meer van deze velden niet ingevuld zijn, verschijnt er een foutmelding bij het aanmaken van een loonaangifte en kan deze niet verstuurd worden.
Ga nu weer verder met het inrichten van de bedrijfsinstellingen onder "Salaris Instellingen". Hieronder wordt aangegeven welke categorieën minimaal ingevuld dienen te worden voor de start van een bedrijf. Wanneer je het implementatieplan volgt is het invoeren van verlof nog niet nodig.
Fulltime rooster
Op bedrijfsniveau geef je het fulltime rooster van het bedrijf in. Standaard wordt een 40-urige werkweek gehanteerd. Indien er een andere fulltime werkweek geldt dan kan dit hier worden aangepast.
Svw instellingen
Op bedrijfsniveau, tabblad Instellingen dien je in het dashlet Svw instellingen de volgende zaken in te vullen: Sector, Risicogroep, CAO, AOF Hoog of Laag en WGA-premie.
De Belastingdienst bepaalt de WGA-premie en Sectorcode voor het bedrijf. Hiervan ben jij, of is je klant, op de hoogte gesteld. Wanneer dit niet is gebeurd of wanneer je de documenten niet meer in bezit hebt, neem dan telefonisch contact op met de Belastingdienst en houd het loonheffingsnummer bij de hand.
Beschik je over de correcte informatie dan voer je deze gegevens in op bedrijfsniveau, tabblad Instellingen, dashlet SVW tabel.
Indien het bedrijf eigenrisicodrager is dan dien je dat in het dashlet aan te vinken.
Zie dit artikel voor meer informatie over de SVW instellingen.
Reserveringen
In het dashlet Reserveringen onder Salaris Instellingen maak je reserveringen, zoals het vakantiegeld, aan. Je kunt maximaal 4 type reserveringen aanmaken. Zie dit artikel voor meer informatie over het aanmaken van reserveringen.
Salarisinstellingen
Voor elk nieuw bedrijf wordt automatisch een eigen loon- en urenmodel aangemaakt. Indien je het bedrijf aan een ander loon- of urenmodel wilt koppelen dan kun je dit aangeven in de salarisinstellingen.
Door gebruik te maken van het cao model kun je eenvoudig dezelfde salarisinstellingen gebruiken voor meerdere bedrijven.
Zie voor het gebruik maken van het cao model het volgende artikel:
Zie voor het aanmaken en aanpassen van een loon- of urenmodel:
Zie voor het aanmaken en aanpassen van een grootboekrekeningschema:
Indien het bedrijf gebruik maakt van een brancheregeling dan kan er sprake zijn van keuzebrancheregelingen. Je kunt deze keuzemogelijkheden deactiveren, zowel op bedrijfs- als op medewerkersniveau. Zo kun je dus per medewerker bepalen welke keuzeregelingen je wilt toepassen.
Je geeft via een vinkje aan of er wel of geen gebruik wordt gemaakt van de keuzebrancheregeling.
Verlof
Je kunt in Visma Nmbrs het verlof van de medewerkers bijhouden. Dit is in te stellen in het dashlet Verlofinstellingen. Hier maak je verlofgroepen aan en voer je een saldo in bij de verlofgroep. Je kunt maximaal vier verlofgroepen aanmaken. Zie dit artikel voor meer informatie hierover.
Bedrijf importeren
Je kunt er ook voor kiezen om een bedrijf te importeren. Dit doe je via 'Start' -> Import/Export geavanceerd. Voor meer informatie: Bedrijf importeren
Opmerkingen