Verkeerd BSN / IKV intrekken

Indien je van de Belastingdienst het verzoek ontvangt om het volgnummer inkomstenverhouding (IV) of BSN nummer van een medewerker in te trekken volg dan dit artikel. Hieronder wordt uitgelegd hoe je dit doet voor de loonaangifte en de pensioenaangifte.

• Stap 1 Ga naar de juiste periode
  • Stap 2 Juiste gegevens in het systeem zetten
  • Stap 3 TWK- run draaien
  • Stap 4 Intrekking toevoegen aan de loonaangifte
  • Stap 5 Loonaangifte verzenden
  • Stap 6 Intrekking toevoegen aan de pensioenaangifte
  • Stap 7  Pensioenaangifte verzenden

Stap 1 Ga naar de juiste periode

Ga naar de periode waarover de intrekking moet gaan.

Wanneer het een verkeerde invoer in het voorgaande jaar betreft zet in het dashlet Bedrijf Instellingen het actieve jaar terug naar het jaar waarin de aanpassing moet worden gedaan.

Stap 2 Juiste gegevens in het systeem zetten

Achterhaal wat de juiste gegevens zijn en voer deze bij de betreffende medewerker in.

Wanneer het om het volgnummer inkomstenverhouding gaat voer het juiste IKV nummer in; in onderstaand voorbeeld is dat "1".  Je kunt het contract verwijderen door op het "kruisje" te klikken (2),  zorg dat je in de 'Onbeveiligde modus' staat, door het slotje rechtsboven te openen.   Door op het "plusje" te klikken kun je een nieuw contract toevoegen (3) met het juiste IKV nummer. .
Het is alleen mogelijk om het laatste (nieuwste) contract te verwijderen.

Wanneer het om het BSN nummer gaat pas deze aan bij de 'Personalia' van de medewerker.

Stap 3 TWK- run draaien

Na het aanpassen van de gegevens dien je een TWK-run te draaien om deze wijziging door te voeren in het systeem.
Ga op bedrijfsniveau naar Loonopdracht. Kies voor de optie "run TWK period(s) only" en draai de TWK-run.

Stap 4 Intrekking toevoegen aan de loonaangifte

Voor een Intrekking toevoegen aan de pensioenaangifte, zie stap 6.

Nu moeten de verkeerde gegevens per medewerker, per periode en per volgnummer nog worden ingetrokken.
Na het draaien van de TWK heb je bij de eerstvolgende loonaangifte de mogelijkheid tot het doen van een intrekking. Zie onderstaande loonaangifteregel voor het intrekkingssymbool.

Vervolgens vul je per intrekking de volgende gegevens in:

De periode die je wilt intrekken en het Personeelsnummer van de betreffende medewerker.
Wanneer je het IKV moest intrekken vul dan het (oude) foutieve IKV nummer in samen met het BSN nummer van de medewerker.
Wanneer je de BSN moest intrekken vul dan het (oude) foutieve BSN nummer in samen met het nummer IKV dat in die periode in het contract gekoppeld staat.

Daarna klik je op Opslaan. Vervolgens kom je weer terug bij de loonaangifteregel en kun je nogmaals op het pijltje klikken, voor elke periode die je dient in te trekken.

Stap 5 Loonaangifte verzenden

Voordat je de loonaangifte gaat inzenden kun je zelf nog controleren of alles juist is ingevoerd door op het volgende overzicht te klikken:

Op het overzicht van de loonaangifte, onderaan onder Totaal Generaal, is de intrekking vervolgens zichtbaar:

Wanneer je alle perioden hebt ingevoerd/ingetrokken kun je de loonaangifte verzenden.

Let op: Wanneer je intrekking in het vorige jaar hebt gedaan, zet je in het dashlet Bedrijf Instellingen het actieve jaar weer terug naar het huidige jaar.

De stappen voor een intrekking voor de loonaangifte stopt hier. Stap 6 gaat verder met een intrekking van de pensioenaangifte.

Stap 6  Intrekking toevoegen aan de pensioenaangifte

Nu moeten de verkeerde gegevens per medewerker, per periode en per volgnummer nog worden ingetrokken.
Na het draaien van de TWK heb je bij de eerstvolgende pensioenaangifte de mogelijkheid tot het doen van een intrekking. Zie onderstaande pensioenaangifteregel voor het intrekkingssymbool in het geel.

Vervolgens vul je per intrekking de volgende gegevens in:

De periode die je wilt intrekken en het Personeelsnummer van de betreffende medewerker.
Wanneer je het IKV moest intrekken vul dan het (oude) foutieve IKV nummer in samen met het BSN nummer van de medewerker.
Wanneer je de BSN moest intrekken vul dan het (oude) foutieve BSN nummer in samen met het nummer IKV dat in die periode in het contract gekoppeld staat.

Daarna klik je op Opslaan. Vervolgens kom je weer terug bij de pensioenaangifteregel en kun je nogmaals op het pijltje klikken, voor elke periode die je dient in te trekken

Stap 7 Pensioenaangifte verzenden

Voordat je de Pensioenaangifte gaat inzenden kun je zelf nog controleren of alles juist is ingevoerd door op het vergrootglas symbool, geel gemarkeerd, te klikken:

Op het overzicht van de Pensioenaangifte is de intrekking vervolgens zichtbaar:

Wanneer je alle perioden hebt ingevoerd/ingetrokken kun je de Pensioenaangifte verzenden.

Let op: Wanneer je intrekking in het vorige jaar hebt gedaan, zet je in het dashlet Bedrijf Instellingen het actieve jaar weer terug naar het huidige jaar.