Verwerken van een WAZO-uitkering

Er zijn 2 manieren waarop de medewerkster een zwangerschaps- / bevallingsverlofuitkering ontvangt:

  • via de werkgever (WAZO-uitkering wordt via de werkgever uitgekeerd)
  • via het UWV zelf

De werkgever heeft bij het invullen van de WAZO-uitkering de mogelijkheid om deze keuze te maken.

Indien de werkgever het geld ontvangt van het UWV en uitbetaalt aan de medewerker is het mogelijk om over dat geld pensioen op te bouwen. Bij uitbetalingen via het UWV wordt geen pensioen opgebouwd.

Hoe kun je dit verwerken in Nmbrs?

  • In geval van uitkering via de werkgever verloon je deze medewerker alsof ze gewoon salaris ontvangt. Bij een medewerker met een vast rooster hoef je niets te veranderen. Als het een oproepkracht betreft dan voer je het aantal uren (gewoon op U2100) en dagen in dat het UWV heeft doorgegeven.
  • In geval van uitkering via het UWV hangt het van het betreffende pensioenfonds af hoe dit verwerkt en aangeleverd dient te worden. Het verdient dan ook aanbeveling om in dit geval altijd eerst contact op te nemen met het pensioenfonds. Indien hieruit inrichtingsvragen voortvloeien kan Nmbrs je hierbij mogelijk ondersteunen. Doorgaans kun je met looncode 3748 het bedrag van de uitkering in mindering brengen. Dan wordt ook code O incidentele inkomstenvermindering meegegeven in de loonaangifte.

In beide gevallen kun je het zwangerschapsverlof registreren in het dashlet Verzuim. Het dossiertype dien je in te stellen op "Zwangerschapsverlof":

 

Opmerkingen