Brief Belastingdienst: Onjuiste combinatie van BSN met geboortedatum

Als je een brief van de belastingdienst krijgt dat er een onjuiste combinatie van BSN met geboortedatum is aangeleverd, lees dan dit artikel voor de oorzaak en hoe op te lossen.

  1. De geboorte datum is onjuist aangeleverd
  2. Het BSN is onjuist aangeleverd 

 

1. De geboorte datum is onjuist aangeleverd

Oorzaak
Het BSN nummer is correct maar de geboortedatum van de medewerker staat verkeerd in het systeem en is ook verkeerd bij de belastingdienst aangeleverd. 
 
Achterhalen 
Vergelijk de geboortedatum van de ID kaart van de medewerker met de geboorte datum zoals deze in het systeem staat onder de 'Persoonlijke gegevens'.
 
Oplossing
Wanneer er voor de werknemer een onjuiste geboortedatum is aangeleverd is het aanpassen van de geboortedatum en doen van een TWK run voldoende. Hier hoeft geen intrekking voor te worden gedaan. Deze aanpassing zal dan meegaan als correctie in de eerstvolgende loonaangifte.
De geboortedatum kun je aanpassen bij de werknemer in het personalia dashlet.Zet rechtsboven de periode terug naar de eerste periode waar in de verkeerde geboorte datum in Nmbrs staat en doe het slotje open.
Klik op bewerken, pas de geboorte datum aan, klik hierna op opslaan.

Na deze aanpassing verwerk je dit met een TWK run, hoe je dat doet staat beschreven in dit artikel: TWK correctie in het huidige jaar draaien.
Dit artikel kun je volgen vanaf 'loonopdracht'. (Indien dit over een voorgaand jaar gaat kun je dit artikel volgen: TWK correctie in het voorgaande jaar draaien)

 

 

2. Het BSN nummer is verkeerd aangeleverd

Oorzaak
De geboorte datum is correct maar het BSN nummer van de medewerker staat verkeerd in het systeem en is ook verkeerd bij de belastingdienst aangeleverd. 

Achterhalen
Vergelijk het BSN nummer van de medewerker met het BSN nummer zoals deze in het systeem staat onder de 'Persoonlijke gegevens'.

Oplossing
Het juiste BSN nummer in het systeem zetten en een intrekking toevoegen voor de nodige perioden.  Volg hiervoor het volgende kennisbank artikel: 

Opmerkingen

  • Avatar
    A.E. de Groot

    Het is bij een bedrijf met veel medewerkers veel werk om uit te zoeken welke medewerker het betreft. Een zoekfunctie op BSN nummer zou een verbetering zijn, dit omdat de belastingdienst alleen BSN en geboortedatum verstrekt en geen naam.