Loonopdracht

Een loonopdracht (ook wel: (loon-)salaris run) verwerkt alle salarisgegevens voor de medewerkers van de huidige periode. Uiteraard dienen deze gegevens wel eerst te zijn ingevuld. 

Gegevens invoeren of wijzigen

Wanneer er gegevens moeten worden gewijzigd zijn er verschillende manieren om dit te doen.

Via loon- en urencodes 
Via de loon- en urencodes kunnen per medewerker en/of per bedrijf wijzigingen worden doorgevoerd. 
Het gebruik van het loon- en uren model is bij Salaris instellingen uitgelegd.
Op deze manier kunnen ook wijzigingen in de toekomst worden ingegeven. Ook kan je dergelijke mutaties nagaan of eventueel verwijderen.

 

Via een Terug Werkende Kracht (TWK)-correctie 
Wanneer er correcties of wijzigingen nodig zijn bij bedrijven of medewerkers die al in een run verwerkt zijn waardoor de periode is afgesloten moet er een TWK-correctie worden uitgevoerd. Hierbij zorg je ervoor dat je de gegevens in de juiste periode invoert waarna er  een TWK-run bij de loonopdracht klaar staat om deze wijzigingen in het systeem door te voeren. Soms wordt deze TWK-run niet automatisch gegenereerd, bijvoorbeeld omdat er een brancheregeling of reservering is aangepast. In dat geval moet een TWK-run worden geforceerd.   

 

Via een Excel update
Wil je data wijzigen via een Excel sheet gebruik dan de update mogelijkheid waarbij je de gewenste gegevens importeert. 
 
Via snelinvoer
Via het dashlet Snelinvoer kun je variabele looncomponenten en uren muteren. Deze optie is te vergelijken met het importeren van variabele looncomponenten via de importsheet.
Via mutatieformulieren
Via mutatieformulieren kunnen werknemers en werkgevers zelf wijzigingen doorgeven en zijn dus een alternatief voor het aanleveren van mutaties via telefoon, e-mail, fax, etc. 
 

Via tijdregistratie
Indien medewerkers op oproepbasis werken en dus geen vast rooster hebben kunnen ze zelf de gewerkte uren bijhouden via de tijdregistratie. Tijdregistratie is ook ideaal voor bedrijven die het aantal werkuren (per project) bij willen houden.

 

Loonopdracht verwerken

Een loonopdracht (ook wel: (loon-)run) verwerkt alle salarisgegevens van de huidige periode.  Wanneer alle salarisinstellingen correct zijn kan de loonopdracht worden verwerkt. Dit houdt onder meer het verwerken van salaris en het genereren van salarisdocumenten in.

Er kan ook een pre-run worden gedraaid, bijvoorbeeld om eerst de vaste medewerkers te verlonen en daarna de uurloners. In geval van correcties wordt een TWK-run gedraaid; als eerst een normale run is verwerkt kan hieraan desgewenst een aparte correctierun worden toegevoegd (run samenvoegen).

 

Loonopdracht controleren

Wanneer je een loonrun draait zie je verschillende meldingen op je scherm, waaronder eventuele foutmeldingen en mutaties.

 

Loonopdracht output

Na het draaien van de loonrun zijn de salarisdocumenten beschikbaar. Na de laatste run van het jaar zijn tevens het jaarwerk en de jaaropgave beschikbaar.

Loonstrookweergave

De weergave van de loonstrook kan op een aantal punten desgewenst worden aangepast.

Opmerkingen